Hoe bescherm je je gezicht tegen de zon?
Ik noem het vakantieweer, het zonnige weer van de afgelopen tijd. Het lijkt ook wel alsof iedereen wat meer ontspannen is en het algehele tempo van de immer voortrazende dagelijkse agenda een trapje lager is geschakeld. Heerlijk!
Geklieder
Eén ding is alleen minder plezierig aan het zonnige weer en dat is dat het geklieder met zonnebrandspullen weer zijn intrede doet. Helemaal juist is het niet om pas te gaan smeren bij zonnig zomerweer. Het gehele jaar door ondervindt je huid schade van de zon, zelfs als je achter glas zit en als het bewolkt is. Maar onverbeterlijk als we zijn, beginnen we meestal pas te smeren als een verbrande huid op de loer ligt.
Huidveroudering
Wist je dat de zon voor 90% de veroorzaker is van huidveroudering? Dat betekent, kort door de bocht, dat 9 van de 10 rimpels in je gezicht er niet waren geweest als je goed had gesmeerd. Of dat deze 10 rimpels maar een fractie van de diepte hadden gehad als die ze nu hebben. Óf dat je huid aanzienlijk minder slap was geweest. Slik.
Goed smeren dus, al was het alleen al om er op den duur niet als een verkreukeld oudje uit te gaan zien.
Hoe te smeren
Trap bij het smeren niet in de val dat een factor 50 zo’n enorme bescherming geeft dat dat genoeg voor een hele dag zou moeten zijn. Regelmatig smeren, liefst iedere twee uur als je in de zon zit, is het allerbeste. En dat hoeft echt niet persé met een factor 50. Gebruik daarbij ook een voldoende hoeveelheid: een halve theelepel voor je gezicht en 1 eetlepel per arm/been/voorkant romp/achterkant romp. Doe je dit niet, dan neemt de bescherming in razend tempo af.
Gezicht
En dan komen we bij het uithangbord van de huidveroudering: het gezicht. Eerlijk gezegd blijf ik nog liever uit de zon dan dat ik met een jolig glimmend, vettig ingesmeerd gelaat puistjes de vrije hand geef. Je zou zeggen dat een dagcrème met beschermingsfactor uitkomst zou moeten bieden, maar die moet je dan én behoorlijk dik opsmeren én je zou dit iedere twee uur moeten herhalen. Da’s niks. En te duur.
Een zonnebrandcrème speciaal voor het gezicht is een goede oplossing. En gelukkig bestaan deze. Ik heb er twee gevonden die niet al te duur zijn, geen schadelijke stoffen bevatten én antioxidanten in de crème hebben rondzwemmen. Antioxidanten zijn verzorgende bestanddelen die schade helpen voorkomen aan de huid.
Te mijden ingrediënten
Wat een zonnebrandcrème maar beter niet kan hebben is parfum of kleurstoffen. Die doen helemaal niets voor je huid, behalve schade aanbrengen. Ook oxybenzone, een zonnefilter dat wordt gebruikt in zonnebrandmiddelen, kan je beter vermijden. Het kan huidallergie veroorzaken, wordt door je lichaam opgenomen waarna het maar moeizaam afgebroken wordt.
Met de juiste crèmes en het juiste beleid is het prima toeven in die warme zomerse zonnestralen. Geniet ervan. En smeer ‘m!