21
apr
2017
2
Oomen overgang

De hormonenhussel die overgang heet

En weer ligt er een boek over De Overgang in de schappen! Eerder verscheen al het boek ‘Te Lijf’ van Isa Hoes en Medina Schuurman. Maar waar zij juist veel uitleg en achtergrondinformatie over de overgang geven, vertelt Francine Oomen in haar deze week verschenen boek ‘Oomen stroomt over’ over haar eigen overgang.

Een writer’s block

Het boek wordt een ‘graphic memoir’ genoemd: met talloze hilarische tekeningen laat Francine Oomen zien (en lezen) wat ze meemaakte toen de hormonenstorm bulderend door haar leven raasde. Oomen is bekend van haar ‘Hoe overleef ik…’-serie, maar doordat ze door de rondvliegende hormonen in een writer’s block terechtkwam, kwam er een abrupt einde aan de serie.

(Dat is grappig. Ik kijk nu alweer 5 minuten naar een knipperende tekstcursor. Writer’s block! Een kleintje maar, één van de vele op rij waar ik mij doorheen ploeg als ik aan het schrijven ben, maar vanaf nu weet ik dat ik mij in goed gezelschap bevind.)

‘Wat is er met mij aan de hand?’

Vertwijfeld heeft Oomen een poos rondgelopen, zich afvragend wat er met haar aan de hand was. Dat zij in het begin geen idee had, en veel huisartsen die vrouwen van rond de 50 met vage klachten in hun praktijk krijgen al evenmin, dat zegt al genoeg over de relatieve onbekendheid van het hormonale cadeautje dat vrouwen-op-de-helft geserveerd krijgen. Bij Francine Oomen resulteerde het in een totale blokkade, waarmee de ‘Hoe overleef ik…’-boekenserie met piepende remmen tot stilstand kwam. Uiteindelijk kreeg ze de trein weer aan het rijden doordat ze over een geheel nieuw onderwerp een boek maakte.

Hormonenhussel

De motivatie voor het boek omschrijft Oomen heel mooi: puberteit en zwangerschap veroorzaken flinke hormonenhussels in een vrouwenleven en worden uitvoerig beschreven. Maar over de derde hormonenhussel, de overgang, wordt gezwegen. Tijd voor een taboedoorbrekend boek.

Klik op onderstaand plaatje (kies dan vooral ook voor de full screen-optie) om door een aantal pagina’s van ‘Oomen stroomt over’ te bladeren. Herkenning verzekerd!

Enkele pagina’s uit het boek ‘Oomen stroomt over’. bron: ISSUU


Klik hier voor een mooi radio-interview met haar in ‘Met Het Oog Op Morgen’.

Klik hier voor de site van Francine Oomen.

Leave a Reply