6
jan
2016
2

Mature models: Jessica Lange

De eerste in een serie over oudere modellen, ‘mature models’: Jessica Lange voor Marc Jacobs.

De laatste tijd is er een trend gaande waarin modeontwerpers, modemerken en cosmeticabedrijven oudere modellen gebruiken om hun waar aan te prijzen. Hoe je het ook wendt of keert is dit natuurlijk fijn om te merken. Hoera, ons uiterlijk is geen uitgerangeerd ding, het mag er wezen! Natuurlijk wisten wij dit wel (als je in een goede bui in de spiegel kijkt en de teloorgang als iets kleins ziet), maar anderen zien het nu ook. En willen het.

Hier zit een marketing-achtige reden achter, maar dat zien we maar even door de vingers. Men begint de waarde, letterlijk, in te zien van dat enorme leger aan vrouwen-met-rimpels en grijzend haar. Door de bank genomen hebben ze een goed inkomen en willen ze het graag spenderen aan kleding en cosmetica.

Wil je deze groep aanspreken, kun je twee dingen doen: A) oudere modellen gebruiken die er jonger (veroorzaakt door welke reden dan ook) en mooi uitzien, of B) oudere modellen gebruiken die er gewoon mooi uitzien.

De Amerikaanse mode-ontwerper Marc Jacobs kwam in 2014 met een promotiecampagne waarin de toen 64-jarige Amerikaanse actrice Jessica Lange het gezicht werd van zijn beauty-lijn. Ik heb er geen verstand van maar Jessica Lange heeft duidelijk ‘iets’ laten doen, waardoor ze er nog steeds appetijtelijk uitziet. Zij valt duidelijk onder categorie A. Maar los gezien daarvan, goed zo Marc. Het is een begin. En laten we wel wezen, het is bemoedigend dat men de waarde begint in te zien van leeftijd.

Ik vind de promo-foto voor de campagne, gemaakt door fotograaf David Sims, maar zo-zo. Nogal geijkt. Veel mooier, en waarschijnlijk een inleiding tot de beauty-campagne, zijn de foto’s die Mikael Jansson eind 2013 van haar maakte in kleding van Marc Jacobs voor Love Magazine.

marc-jacobs-jessica-lange-for-love-magazine-10-fall-winter-2013-2014-6

 

Leave a Reply