30
jan
2016
2

Werk aan de winkel

Ben je een vrouw en heb je een baan, dan heb je in zekere zin pech: je wordt onderbetaald. Gemiddeld ligt je bruto uurloon namelijk acht procent lager dan dat van je mannelijke evenknie. Werk je bij een financiële instelling, dan loopt dit verschil op tot 12 procent en werk je in de bouw (dat komt voor!), dan zie je tot maar liefst 21 procent meer salaris gaan naar jouw collega.

Bovenstaande cijfers zijn afkomstig van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De cijfers zijn gecorrigeerd naar de omstandigheden. In werkelijkheid verdienen vrouwen namelijk niet 8, maar gemiddeld 20 procent minder dan mannen. Zo’n cijfercorrectie is nodig, omdat je anders een vertekend beeld krijgt omdat veel vrouwen in deeltijd werken waardoor ze minder doorgroeimogelijkheden hebben, minder werkervaring of een lager opleidingsniveau kunnen hebben. Zulke gegevens drukken bij zowel mannen als vrouwen het salaris. Ook werken er in het bedrijfsleven en bij de overheid meer oudere mannen dan vrouwen – en oudere mensen verdienen meer. Dit is allemaal van invloed op de hoogte van het bruto uurloon.

Voor het salarisverschil dat na correctie overblijft kunnen het CBS en het SCP geen eenduidige verklaring geven. Parttime werken wordt in veel sectoren per saldo nog laag gewaardeerd. Daar komt bij dat vrouwen minder en minder hard over hun salaris onderhandelen. De onderzoeksbureaus tippen heel, heel voorzichtig aan het woord ‘beloningsdiscriminatie’, maar voegen er ook meteen aan toe dat daar met weinig zekerheid iets over te zeggen valt, omdat er nauwelijks onderzoek naar gedaan is.

De New York Times heeft een interactieve infographic gemaakt over dit gegeven. In 2010 gemaakt, maar nog steeds actueel. Weliswaar gaat het hier om ongecorrigeerde cijfers, maar verbaas je.

Leave a Reply