15
jan
2016
2

Wallen en kringen

’s Ochtends na het opstaan zitten ze er, maar verdraaid, ’s middags en ’s avonds ook. Wallen en kringen bederven je feestje als je er fris en fruitig uit wilt zien. En wegkrijgen is zo makkelijk nog niet.

De termen wal en kring worden vaak door elkaar gebruikt, maar eigenlijk is het heel simpel: een wal is een heuveltje of zakje onder je oog en een kring is een donkere verkleuring die daar soms weer onder zit.

Wallen

Onder je oog zit een bindweefselschotje dat het vet aldaar op zijn plaats houdt. Door het verstrijken der jaren wordt dit slapper en slapper waardoor er zich een uitstulping vormt: de wal. Vooral de zon en roken zijn boosdoeners als het gaat om verslapping van de huid. Een oplossing voor het wallenprobleem is er helaas niet afdoende.

Naast vet zit er ook nog vocht in een wal, zo’n tien procent. Dit vocht kun je eventueel proberen weg te masseren door even kort, zo’n 3 tellen, op het randje van je oogkas te drukken en zo steeds een stukje op te schuiven van je neusbrug naar je jukbeen.

Kringen

Kringen onder je ogen worden veroorzaakt door een dunner wordende huid, waardoor je de onderliggende bloedvaten (en soms de rand van de oogkas) duidelijker ziet. Niet alleen door leeftijd, maar ook door vochttekort wordt je huid dunner. Mensen met een getinte huid kunnen door pigmentophoping sneller last krijgen van donkere kringen.

Door eenvoudigweg meer te drinken, zou je het vochttekort in je huid wat terug kunnen dringen. Goed slapen, matigen met alcohol, koffie en zout helpt ook.

Crèmes

Een trucje dat nog weleens gebruikt wordt om kringen tegen te gaan is het smeren met, ja, ja, aambeienzalf. Wat zegt u daar? Jazeker, aambeienzalf. Deze zalf irriteert waardoor de huid zwelt en je de bloedvaten minder duidelijk ziet. Ook hebben veel cosmeticamerken crèmes in hun assortiment, specifiek voor dit doel, waar fruitzuren in verwerkt zijn die ongeveer hetzelfde effect hebben als aambeienzalf. Je ziet resultaat, maar voor de langere termijn kan het weer averechts werken juist vanwege de irriterende werking.

Wat overblijft is het camoufleren van de boosdoeners. Gebruik daarvoor een concealer en geen camouflagestift. Een concealer is van een dunne substantie gemaakt, waardoor er zich niet zo snel pigment in rimpeltjes ophoopt. Bij camouflagestiften gebeurt dit wel.

De concealer waar het meest over geroepen wordt is Touche Éclat van Yves Saint Laurent, maar schrik niet: deze stift kost rond de €35,- Daar staat tegenover dat je er vrij lang mee kunt doen en dat de stift erg prettig in gebruik is. Een paar jaar geleden besloot ik, als notoire korte nachtenmaker, dat het nodig was om een flinke investering te doen en kocht de Touche Éclat. Maar ook dit is geen wondermiddel aangezien mijn donkere kring nog steeds doorschemerde, zij het een stukje minder.

concealer YSL

Toen de Touche Éclat op was tuinde ik in een nog duurdere concealer: Veld’s Eye Magic, voor zo’n €40,-. Buitenproportioneel veel geld, ik zal het nooit meer doen. De Eye Magic was vrij snel op en deed zijn werk minder goed dan de Touche Éclat.

concealer Veld's

Er doen goede verhalen de ronde over de concealer van de Hema á €4,25. Al loop ik alweer jaren rond zonder gecamoufleerde kringen, deze ga ik nog wel een keertje proberen.

concealer Hema

Daarover dan een andere keer meer!

Leave a Reply