18
nov
2016
3

TE LIJF De kunst van het mooi ouder worden

‘You can be gorgeous at thirty, charming at forty, and irresistible for the rest of your life’

Met dit bekende, en maar al te ware, citaat van Coco Chanel eindigt het boek ‘TE LIJF De kunst van het mooi ouder worden’ van Isa Hoes en Medina Schuurman. In het boek vertellen de actrices hoe zij als veertig plussers de overgang en ouder worden ervaren. Ook laten ze deskundigen hierover aan het woord. Het citaat van madame Chanel is illustratief voor de benadering in het boek.

De overgang en de Tweede Helft

Onvermijdelijk is het, de overgang. Iedere vrouw moet er doorheen en daarom is het ook des te verwonderlijker dat er niet veel over geschreven of gezegd wordt. En trouwens ook maar bar weinig over de periode erna. De tweede helft van je leven is niet sexy, zoals dat in reclamejargon heet, en wordt daarom het liefst wat weggemoffeld. Sexy of niet, er gebeurt een hoop met lichaam en geest met de nazomer in zicht (sommigen noemen het ‘herfst’ maar ik heb daar geen zin in) en het verdient alleen maar een pluim als je daar letterlijk een boekje open over durft te doen.

Respectabele cijfers

Isa Hoes en Medina Schuurman bedienen met ‘TE LIJF’ een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking. Een slordige 4,5 miljoen is vrouw en boven de veertig, waarbij 1 tot 2 miljoen vrouwen momenteel in de overgang zitten. Hallo! Dat is een gezellige club. En om nog maar even door te gaan met de cijfers: 80% van de vrouwen in de overgang heeft echt klachten. Eén op de drie meldt zich hierdoor regelmatig ziek.

Voorwaar, een heel leger aan vrouwen waar met recht naar geluisterd mag worden en waarvoor advies op z’n plaats is.

Net uit

Ik heb het boek net in handen (het is uit sinds 15 november) en eenmaal in de inleiding gedoken vond ik al deze mooie zin:

‘Tegenwoordig zijn vrouwen in de overgang geen afgeschreven oude besjes meer op weg naar het einde. Wij, en velen met ons, staan nog midden in het leven en willen dat graag zo houden. Dat alles tijdelijk op z’n kop wordt gezet kun je ook zien als een seintje van de natuur om orde op zaken te stellen.’

De inleiding van het boek wordt afgesloten met ‘Op naar een glorieuze tweede helft!’ Ha, dat smaakt naar meer. Ik ga de komende tijd eens goed voor het boek zitten. Als ik het uit heb, volgt er op deze plek een korte recensie.

Review TE LIJF

(25 november 2016): TE LIJF is een behoorlijk dik boek met een schat aan informatie en niet iets wat je zomaar even uit leest. Ik ben nog niet halverwege, maar durf het nu al aan te raden. Vooral vanwege de mix van persoonlijke verhalen en deskundigen die aan het woord gelaten worden. Dat houdt het geheel boeiend en tegelijkertijd informatief. De hoeveelheid tekst overviel wel nogal bij het doorbladeren. Wat meer beeldmateriaal (wat dan maar ook: portretfoto’s, illustraties enz) was niet verkeerd geweest. Maar de schrijfstijl wordt nergens zwaar of te wetenschappelijk, dus het boek leest lekker weg. TE LIJF is eerlijk en prettig van toon, soms moet je even lachen tijdens het lezen en soms zijn dingen pijnlijk herkenbaar. Een boek om in weg te duiken.


Klik hier voor een kort filmpje van een fotosessie met de beide dames voor het tijdschrift JAN naar aanleiding van het verschijnen van het boek.

Kik hier voor de Facebookpagina van het boek.


TE LIJF De kunst van het mooi ouder worden

Isa Hoes & Medina Schuurman

Uitgeverij Ambo|Anthos

Paperback €19,99

bronnen: TE LIJF, CBS

5 Responses

  1. Pingback : Red Leaflet De hormonenhussel die overgang heet

    1. Muriel

      Ik vind foto’s van mezelf vaak confronterend. Tegelijkertijd probeer ik me niet te veel met vroeger te vergelijken, wat natuurlijk lang niet altijd meevalt. Succes met het sporten en wat het effect op je figuur daarvan ook is, je gaat er hoe dan ook beter van uit zien.

  2. Pingback : Red Leaflet – Altijd nazomer! De overgang - een hormonenstorm

Leave a Reply