20
sep
2016
3

De winter volgens Sies Marjan

Sies en Marjan. Het zijn de namen van de ouders van de Nederlandse mode-ontwerper Sander Lak. Hij noemde zijn kledinglabel naar hen.

Oei. Als ik die namen hoor denk ik aan spijkerbroeken met stevige beige windjacks erboven. Maar Sander Lak durfde het aan om deze degelijke Hollandse namen te verbinden aan zijn kledinglijn voor vrouwen. Een lijn die totaal het tegenovergestelde is aan wat de klank van de namen van zijn ouders doet vermoeden.

Vorige week zondag presenteerde de ontwerper zijn tweede collectie tijdens de New York Fashion Week. Bij de presentatie van de eerste collectie was er al veel opgewonden geroezemoes – die kleuren! die stoffen! die belijning! – bij zijn tweede collectie was er eigenlijk alleen maar donderend applaus.

Hij volgde zijn opleiding in Arnhem en Londen. Ervaring deed hij op bij onder andere Dries van Noten en Balmain. Niet de minste namen. En (niet zo verbazingwekkend als je zijn kleding ziet) Lak heeft een hekel aan de kleur zwart. Dat is nogal apart in de modewereld.

Dus, zwart. Dé kleur waarop iedereen terugvalt als ‘altijd goed’ en ‘perfecte basis’. En de kleur die onlosmakelijk verbonden lijkt aan de winter. Als het aan Sander Lak ligt maakt het zwart uit het donkere seizoen plaats voor frisse, tere pastels.

In een interview met de NRC zegt hij zelfs: ‘Ik begin een collectie altijd met een kleurkaart – zonder zwart. Vrouwen denken dat ze er goed uitzien in zwart, maar dat is bijna nooit zo. Ik wil ook niet dat de mensen die hier werken het dragen.’

Na dit gelezen te hebben voel ik me nog steeds goed in zwart, al begrijp ik Sander Lak wel. Zwart doet niet zo veel voor de tint van je huid, het slorpt kleur op. Maar ik vind het nog steeds een fijne basis. Afgetopt met een toefje kleur.

Op de hoofdfoto zie je voorbeelden uit zijn collectie voor de herfst/winter 2016. Hieronder wat voorbeelden uit zijn show van 11 september: de collectie lente/zomer 2017.

sies-marjan-spring-2017-2

sies-marjan-spring-2017-1

sies-marjan-spring-2017-3

Wil je meer weten? Klik hier voor zijn website.

Leave a Reply