8
apr
2016
2

Petra Stienen gelauwerd

Een aantal weken geleden ontving Petra Stienen, Eerste Kamerlid voor D66, arabiste, publiciste en voormalig mensenrechtendiplomaat in Egypte en Syrië, de Aletta Jacobsprijs. Deze prijs wordt één keer per per twee jaar uitgereikt aan vrouwen die zich nationaal en/of internationaal sterk maken voor de emancipatie.

In de media

Petra Stienen is in de media geen onbekende. Tijdens de Arabische Lente was ze vaak te gast in talkshows als commentator. Ze zet zich vooral in om het persoonlijke verhaal te vertellen van al die mensen in de Arabische Wereld die net als iedereen een gewoon leven willen opbouwen. Los van het terrorisme, dictatuur of andere ellende. Juist omdat de werkelijkheid niet zwart-wit is, vindt ze het persoonlijke verhaal, de nuance, belangrijk. Voor haar optreden, altijd welbespraakt en bevlogen, ontving ze in 2011 de Vrouw in de Media Award.

CV

Ik was eigenlijk al van plan om iets over haar te schrijven omdat het echt een bewonderenswaardige vrouw is. Afkomstig uit een arbeidersmilieu, heeft ze een staat van dienst opgebouwd waar je mond van openvalt. Sowieso lijkt het me zeer stoer om arabiste te zijn. Of in de Eerste Kamer te zitten. Of regelmatig te publiceren in diverse media. Laat staan om mensenrechtendiplomaat te zijn in Egypte en Syrië. Maar potverdikke zeg, tel dit alles bij elkaar op en je krijgt een soort niet te stuiten supervrouw die ook nog eens alle mannen aan tafel stil krijgt die zich graag in praatprogramma’s laten zien. Een supervrouw is ze natuurlijk niet, want helemaal in haar traditie moeten we hier de nuance toevoegen dat ze ook maar een mens is en vast wel een oneffenheidje heeft of in ieder geval weleens een slechte dag. Maar zo’n prachtige cv heeft bijna niemand en sinds kort kan ze daar dus de Aletta Jacobsprijs aan toevoegen.

Supervrouwen

Aletta Jacobs trouwens was de eerste vrouw in Nederland die een HBS bezocht, die universitair onderwijs volgde en afrondde, die arts werd en daarna nog promoveerde. Ze zette zich al jong in voor hoger onderwijs voor vrouwen. Een soort Nederlandse Malala dus. Maar dit worden zo wel heel veel zijpaden die naar supervrouwen leiden.

Die Aletta Jacobsprijs is mooi, maar volgens mij moet je bij Petra Stienen het woord emancipatie breed opvatten. Ze zet zich in en geeft vooral een stem aan gewone mensen in ongewone omstandigheden. En dat verdient bewondering.

Op de foto: Petra Stienen vlak na ontvangst van de Aletta Jacobsprijs. Rechts van haar staat haar moeder, links haar dochter. De foto is gemaakt door Corne Sparidaens.

1 Response

Leave a Reply