8
dec
2016
4

Kleden naar je leeftijd – mooi niet!

We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens gedaan: een kledingstuk terughangen in het rek denkend ‘daar ben ik vast te oud voor’. Maar wie bepaalt dat eigenlijk, wat je wel en niet meer kan dragen als je eenmaal de veertig bent gepasseerd? Wie zwengelt dat stemmetje in ons hoofd aan dat in de winkel opduikt en roept ‘hé, dat kan niet, je bent geen twintig meer!’

Don’t dress your age

In de New York Times verscheen onlangs een nijdig artikel van journaliste Julia Baird. In het stuk getiteld ‘Don’t dress your age’ zet ze zich af tegen alle stijladviezen die vrouwen krijgen als de leeftijd eenmaal in lijf en leden heeft toegeslagen.

Kledingvoorschriften

Te veel bloot mag dan niet meer. Baird haalt een stylist van Harper’s Bazaar aan die adviseert slechts stukjes bloot prijs te geven in de vorm van sleutelbeenderen, polsen en nek. Ze ontploft bijna als ze een andere stylist citeert die onthult dat jezelf te jong kleden een grote zonde is. Minirokjes moeten in de kast blijven hangen, ook al heb je nog zulke goeie benen. Veilige kleuren zijn zwart, wit en blauw. Verwarrend is ook het advies van weer een andere modegoeroe die, ook al zijn maxirokken in de mode, vertelt deze tóch maar niet te dragen want ‘daar wordt je tien jaar ouder van’. Huh?

Als we alle stijladviezen opvolgen, veranderen we in grijze muizen. Kleurloos, met lage en stevige hakken, asjeblieft niet sensueel en vooral niet te gek.

Reacties

In reactie lieten meer dan 500 vrouwen een bericht achter bij het artikel van Baird. Allemaal waren ze het roerend met de journaliste eens: we bepalen zelf wel wat wel en niet kan qua kleding en zijn blij dat we de leeftijd hebben bereikt waarop we niet bang zijn voor een misprijzende blik. Spontaan werd er een Instagram-pagina in het leven geroepen, getiteld #nytstylenotage, waarop tot de dag van vandaag vrouwen foto’s van zichzelf plaatsen waar de lol van het kleden-zonder-regels vanaf spettert. Je ziet van alles voorbij komen, van minirokjes tot knalkleuren en strakke broeken. Toegegeven, niet alles is even mooi, maar daar gaat het ook niet om. Kleden naar je leeftijd is vooral de vrijheid durven nemen om te dragen waar je je goed in voelt.


Een paar foto’s van de Instagrampagina #nytstylenotage (lees: New York Times style not age):

Minirokje

kleden naar je leeftijd 5

Punk’s not dead

kleden naar je leeftijd 4

Uitbundige dames

kleden naar je leeftijd 1

Rockchick

kleden naar je leeftijd 2

Herfst

kleden naar je leeftijd 3


hoofdfoto (met de klok mee): Vivienne Westwood, foto Craig McDean. Giovanna Battaglia, foto popsugar IMAXTREE. Foto The Sartorialist. Mara West, foto Advanced Style/Ari Seth Cohen.

1 Response

  1. Anoniem

    Heerlijk om te lezen! Ben oud en wijs genoeg om zelf te weten wat mij goed staat. Vooral hoge hakken hoop ik nog lang te kunnen dragen, liefst tot ik 100 ben. Groeten, Andrea

Leave a Reply