14
nov
2016
3

Amsterdams blauw

Het sluipt er gaandeweg in, schrijven over denim. En vreemd is dat niet als je nagaat dat Nederland een echt jeansland is en Amsterdam dé denim-hoofdstad van Europa. G-Star, Denham, Gsus, Kuyichi, Scotch & Soda en het nog wat minder bekende Kings of Indigo zijn allemaal Nederlandse denim-merken die in of rond Amsterdam zetelen. Daarbij hebben ook bijvoorbeeld Tommy Hilfiger Jeans en Calvin Klein Jeans ontwerpcentra in de hoofdstad. Er is zelfs een heuse spijkerstof-opleiding: de Jean School, die in 2012 haar deuren opende.

Denim does it. En daarom op deze plek wederom aandacht voor dit edele, oersterke blauwe stofje.

Basisuitrusting, maar ook meer

De gemiddelde Nederlander heeft maar liefst 6,1 spijkerbroek in zijn of haar kast liggen, twee keer zoveel als in de overige Europese landen. Dat geeft toch wel aan dat de spijkerbroek hier basisklof nummer 1 is. Insiders uit het wereldwijde denimwereldje zeggen dat jeans heel erg past bij de relaxte, doe-maar-gewoon-levensstijl van de Nederlander. Nou vind ik dat niet helemaal de lading dekken, want je kunt ook ongelooflijk on-gewoon uit de kast komen met je spijkeroutfit.

Kingpins

Onlangs opende de prestigieuze jeansbeurs Kingpins voor de vierde keer haar tijdelijke deuren in de Westergasfabriek in Amsterdam. De van oorsprong Amerikaanse beurs, die verder alleen in Los Angeles, New York en Hong Kong te bezoeken is, richt zich op de jeansproducenten en trekt een trits aan basic, maar ook bijzonder geklede bezoekers aan. Getuige de streetstyle-foto’s die gemaakt zijn tijdens Kingpins Amsterdam.

Jurk in prachtig indigo:

KINGPINS OCTOBER 2016 AMSTERDAM

Casual, stoer en lekker eigenzinnig:

KINGPINS OCTOBER 2016 AMSTERDAM

Broekpak, hier afgetopt met gympen, leren jas en bontjas. Maar stel je hetzelfde pak eens voor met hakken. Wordt ’t compleet anders van.

KINGPINS OCTOBER 2016 AMSTERDAM

Hemelse kleur, met rauwe rafelrand:

KINGPINS OCTOBER 2016 AMSTERDAM

Hoofdfoto: jeans van Chanel.

Foto’s: © 2016 Team Peter Stigter

Bronnen: Kingpins, NRC, Fashion United

1 Response

Leave a Reply