9
jan
2017
2

Wie is de actrice achter ‘Elle’ van Paul Verhoeven?

‘I luf joe, I luf joe, I luf joe!’.

In heerlijk steenkolenengels bezong regisseur Paul Verhoeven bij het in ontvangst nemen van de Golden Globe voor beste buitenlandse film zijn hoofdrolspeelster Isabelle Huppert (spreek uit: Uupèr). Afgelopen nacht kreeg hij in Hollywood de prijs voor ‘Elle’. Huppert won met haar rol in de film de Golden Globe voor beste actrice.

Isabelle Huppert

De Franstalige film ‘Elle’ gaat over een vrouw die verkracht wordt en wraak neemt op de dader. Lovend is Verhoeven over het spel van Isabelle Huppert, een Franse actrice die al jarenlang schittert op het doek.

isabelle_huppert_2010_a

De Nederlandse Verhoeven kennen we wel, maar wie is eigenlijk deze Française?

Honderd films

Een werkpaard, om te beginnen. De 63-jarige actrice maakte haar eerste film in 1972 en is nu, 45 jaar later, zo’n honderd films verder. Honderd films! Dat zijn 2 tot 3 films per jaar, onafgebroken. ‘Film is een ziekte waarvan ik niet genees’, geeft ze toe.

Prijzen

In 1977 brak ze internationaal door met de film ‘La Dentellière’, waarvoor ze een BAFTA-award kreeg. Elf jaar na haar debuut, ze had toen al 30 films op haar naam staan, beviel ze van haar eerste kind (ze heeft 3 kinderen). Rond die tijd, in 1983, werd ze onzeker over haar acteerprestaties. Ondanks het toen al grote aantal films waarin ze gespeeld had, had ze nog steeds geen César gewonnen: de nationale filmprijs van Frankrijk. Ze koos ervoor om meer met vrienden te gaan samenwerken en uiteindelijk kwam het qua prijzen toch nog goed met een César in 1996 en diverse prijzen op het Filmfestival van Venetië, Cannes en Berlijn.

Ogen

Heftige personages hebben haar voorkeur. Ze moeten een bepaalde mate van gefliptheid hebben, maar ook menselijk zijn. Verhoeven prijst hoe ze acteert met haar ogen, die haar karakters een natuurlijke geloofwaardigheid geven.

Klik hier voor de trailer van ‘Elle’.

Een paar van Isabelle Hupperts bekendste films:

Amour (2012)

2012

8 Femmes (2002)

2002

La Pianiste (2001)

2001

Coup de Foudre (1983)

1983

La Dentellière (1977)

1977


bronnen: Opzij, Wikipedia

Leave a Reply