10
jun
2016
3

Generatie Y over oud

Typisch Amerikaans is deze video, waarin ‘millennials’ gevraagd wordt op welke leeftijd je echt oud bent en hoe dat dan er uit ziet. In Nederland wordt voor ‘millennials’ vaak de term ‘generatie Y’ gebruikt: de generatie die volgde op generatie X en waarvan de geboortedatum grofweg valt tussen 1981-2000.

Typisch Amerikaans omdat het filmpje nogal aan elkaar hangt van de clichés en vooral zoetsappigheid. De jonkies van generatie Y mogen uitbeelden hoe oude mensen de straat oversteken of bijvoorbeeld sms-en. Dit gaat lekker voorspelbaar, maar is tegelijkertijd ook wel confronterend (wie tuurt er niet weleens fronsend zonder bril naar dat mobiele schermpje met die stomme kleine lettertjes?) Aan het eind van het filmpje wordt er veel bij elkaar in de armen gevallen en geknuffeld.

Tot zover de gereserveerde houding over de video, want wat het de moeite waard maakt om te bekijken is de feelgood-factor en de grappige montage. Wie wil er niet ouder worden met een gezonde portie vitaliteit met daarbij een scheutje humor in combinatie met wilskracht? De mensen die dit tentoon spreiden wandelen over het scherm en laten je denken ‘dat kan ik ook!‘ en ‘als ik zeventig ben, wil ik ook zo zijn!’.

Een lieve mevrouw zegt tegen het eind van de video: ‘As long as I’m growing and learning, then age doesn’t matter’. En ach, natuurlijk doet leeftijd er wel eens toe, maar ze spreekt hier wel een waarheid als een koe uit die opgetekend uit haar mond ook nog eens heel overtuigend klinkt.

De film is gemaakt door de Amerikaanse organisatie AARP.

Leave a Reply