24
mrt
2016
2

Het belang van een goede houding: Forward Head Posture

Als er iets is waardoor je er in één klap jonger en mooier uitziet is het wel een goede houding. Stond je vroeger al fier rechtop, dan is er nu waarschijnlijk weinig aan de hand. Maar als je vroeger toch al de neiging had om krom te staan, dan is die houding nu waarschijnlijk verergerd.

Over krom staan, en hoe je dit ook op latere leeftijd tegen kunt gaan, ga ik vast nog wel eens wat schrijven. Maar waar je veel minder over hoort, en wat je ook zeker kunt rekenen tot een slechte houding, is de uitgestoken kippennek. Officieel is de term hiervoor ‘Forward Head Posture’: het hoofd steekt zo ver naar voren dat de spieren en gewrichten in de nek overbelast raken.

Naast het feit dat het een behoorlijk pijnlijke kwestie kan worden, staat het ook flink ontsierend, zo’n telescopisch uitgeschoven nek. Daar komt nog bij dat als deze houding jarenlang aanhoudt er een verdikking kan ontstaan aan de bovenkant van je rug, wat je nogal eens ziet bij oudere mensen.

Mijn nek schuift ook vaak ongemerkt naar voren. Zeker als ik achter de computer werk, maar ook in het gewone verkeer, zeg maar. En dat wil ik helemaal niet. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een simpele oefening die je vrij makkelijk op veel plaatsen kunt doen, om dit tegen te gaan. Het kost me moeite om ‘m vier keer per dag te doen, maar ik ben vast besloten om het een poos vol te houden.

Mocht het nou echt resultaat hebben –of juist totaal niet– dan laat ik ’t weten. En tot die tijd, oefenen geblazen.

Leave a Reply