2
feb
2017
2

Een duik in de vitale wereld van Fashion Week

Op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam bruiste en knetterde het afgelopen weekend, tijdens de januari-editie van de Mercedes-Benz Fashion Week. Twee keer per jaar vindt dit evenement plaats, waar de laatste tijd een prominente rol wordt gegeven aan jong talent en kleine, onafhankelijke labels.

Jonkies

Recensenten waren het er allemaal over eens: dankzij het uitnodigen van de kleinere ontwerpers om hun kledingstukken te presenteren is er nieuw leven ingeblazen in de Amsterdamse modeweek. De kleintjes durven en experimenteren meer, en koppelen zo kunst, ambacht en tijdgeest aan elkaar.

Levendig en onderscheidend

Eenmaal aangekomen dompelden we ons onder in de bruisende vibe van de Westergasfabriek. De modewereld is een fenomeen op zich. En veel van de cliché’s die je erover hoort kloppen ergens wel. Het draait om het uiterlijk en een flink aantal van de bezoekers van de shows komt er vooral ook om zichzelf te laten zien. Maar onder dit maar al te zichtbare laagje gaat een universum schuil dat op een aanstekelijke manier tintelt van de vitaliteit en niet bang is zich te onderscheiden. En dat maakt het juist zo leuk.

Spijkers en Spijkers

Spijkers Spijkers

Ik had, samen met mijn 79-jarige chaperonne, kaartjes voor de show van de tweelingzussen Spijkers. Hun ontwerpen werden geshowd tegen de achtergrond van een enorme foto van de roemruchte discotheek Studio 54, die eind jaren ’70 furore maakte in New York. De invloed van de seventies was subtiel in de kleding terug te vinden. Ook werd – hoe kan het ook anders met zo’n achternaam! – de jeanslijn van Spijkers en Spijkers geïntroduceerd. Met het motto ‘fiting & standout’ (iets als: vecht en steek je nek uit) sloten ze de show af, waarna er zomaar uit het niets een knaller van een discoparty leek te ontstaan waar iedereen aan mee kon doen.

Dit laatste blijkt uniek. Het komt heel weinig voor dat het publiek wordt uitgenodigd de vloer op te komen. Je mocht meedansen op de catwalk, temidden van ballonnen, acrobaten en snoeiharde muziek. De ontwerpsters en hun crew deden vrolijk mee. De vibe was compleet!


In september is er weer een editie van de Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam. Waarschijnlijk ga ik dan weer en zal er een oproep op deze site verschijnen.

bronnen: NRC, fashionunited

Leave a Reply