18
mei
2016
2

Exfoliëren: een moeilijke term voor een mooie huid

Er zijn van die termen in de cosmeticawereld waarvan je oren gaan klapperen. Antioxidanten, vrije radicalen, exfoliëren…

Toch snijdt dit laatste woord, exfoliëren, wel degelijk hout.

Je huid is een orgaan dat zich voortdurend vernieuwt. Er worden constant cellen aangemaakt en ook weer afgestoten. Met de loop der jaren vertraagt dit proces, waardoor de frisse jeugdige gloed van je huid verdwijnt. Je huid gaat er doffer en valer uitzien. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat dode huidcellen lang niet allemaal van je huid af dwarrelen, maar er graag als laagje aan blijven kleven.

Valt er wat te doen aan die vale, doffe huid? Jazeker: exfoliëren.

Exfoliëren houdt niets minder in dan het dode laagje cellen van je vel afschrapen en het stimuleren van de aanmaak van nieuwe huidcellen. Zie het als een wandeling over het strand waarbij het zand in je gezicht waait, maar dan op mildere wijze natuurlijk. Een leuke bijkomstigheid van een stralende huid is dat dit meer voor je doet dan een huid met weinig rimpels.

Exfoliëren kan je doen door te scrubben, al valt dit niet aan te raden omdat je je huid hiermee kan beschadigen. Beter is het om een crème te gebruiken waarin een hydroxyzuur is verwerkt, bijvoorbeeld glycolzuur, melkzuur of salicylzuur (gewonnen uit de schors van de wilg). Glycolzuur is geschikt voor de oudere huid die minder gevoelig is. Met melkzuur en salicylzuur heb je minder kans op huidirritaties en bovendien heeft salicylzuur een ontstekingsremmende werking. Het regelmatig gebruiken van een crème waarin één van deze zuren is verwerkt, zorgt voor het verwijderen van het laagje dode cellen. Ook houdt je huid dan gemakkelijker vocht vast en worden pigmentvlekken minder zichtbaar. Er is wel een voorwaarde: er moet genoeg van zo’n zuur in het potje zitten. Van glycolzuur heb je minstens 8 procent nodig. Salicylzuur moet voor tenminste 1 tot 2 procent als ingrediënt aanwezig zijn.

Hoe weet je nou of er genoeg in zo’n potje zit? Soms staat het percentage gewoon op de verpakking, maar vaker niet. In ieder geval heeft ieder cosmetisch product een zogenaamde INCI-lijst op de verpakking staan. Dit is de lijst met piepkleine lettertjes waar alle ingrediënten opgesomd worden die in het product zitten. In volgorde van hoeveelheid. Dit houdt dus in dat waarvan het meest in het potje zit, dat dat als eerste vermeld staat in de lijst. Wil het ingrediënt werkzaam zijn, dan moet het ergens in de bovenste regionen (zeg maar het bovenste derde gedeelte) van de lijst zweven. Voor alle crèmes geldt dat ze luchtdicht verpakt moeten zijn (bijvoorbeeld in een pompje), omdat zuurstof de werking van een crème flink kan verminderen.

Voor een zeer gevoelige huid (met bijvoorbeeld eczeem) is exfoliëren helaas minder geschikt.

Een budget-tip: Olaz Regenerist nacht vernieuwend elixir. Hier zit een goede hoeveelheid glycolzuur in verwerkt. Hou de aanbiedingen van drogisterijen als Kruidvat, Etos en Trekpleister in de gaten (bijvoorbeeld via voordeelmuis ), vaak zijn er kortingsacties tot soms 50%.

En iets duurder, maar zeker goed: https://www.uncover-skincare.nl/producten/huidverzorgingsproducten/stap-3-exfolieren.html

Leave a Reply