Eet je jong – 10 tips voor als je eenmaal 40 plus bent
Je bent wat je eet. En drinkt. Wat je consumeert draagt direct bij tot je lichamelijk welzijn en de manier waarop je ouder wordt. Niet vreemd natuurlijk als je beseft dat je met je eten en drinken wagonladingen aan bouwstoffen je lichaam binnenschuift, die bepalen hoe je je voelt en ook deels hoe je er uit ziet. Eet jezelf jong! (Of eet je lijf in ieder geval zo lang als mogelijk sterk en gezond.)
Hieronder vind je een 10-tal aan voedingswaren waarvan wordt beweerd dat ze veroudering tegengaan:
broccoli
Niet te geloven wat er allemaal in deze koolsoort zit. Bomvol vitamine C wat bijdraagt aan de aanmaak van collageen voor een soepele huid. Calcium en vitamine K werken botontkalking tegen en de sloot aan magnesium verlaagt de bloeddruk. Er zitten nog veel meer goede dingen in broccoli, maar we hebben geen tijd want we moeten door naar het volgende verjongingswonder.
chocola
De pure variant is rijk aan flavonoïden, die ervoor zorgen dat je bloeddruk en cholesterolgehalte omlaag gaan. Dit stofje gaat ook aderverkalking tegen, is ontstekingsremmend, bloedvatverwijdend en goed voor de structuur van je bloedvaten en je bloedsomloop. Dit laatste zorgt weer voor een frisse, gezonde huid. Maar voordat je gaat juichen: eet chocola met mate vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet dat er in zit. Dit vet is juist weer slecht voor je hart- en bloedvaten.
zalm en andere vette vis
Vette vis bevat omega-3 vetzuren. Goed tegen rimpels (want draagt bij aan de vorming van collageen) en helpt tegen de vorming van cholesterol. Hou je niet van vis? Ook in broccoli en lijnzaad zitten veel omega-3 vetzuren.
avocado
In avocado zitten veel onverzadigde vetzuren, belangrijk voor een goed gehydrateerde huid, maar ook om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Dit type vet draagt ook bij aan de opname van vitamine c.
koffie
Het drinken van koffie geeft je een iets verlaagde kans op hartziekten en beroertes. Er zijn sterke vermoedens dat koffie de ontwikkeling van Alzheimer tegengaat. Koffie vermindert de aanmaak van het proteïne in de hersenen dat Alzheimer veroorzaakt.
yoghurt
Bevat calcium, goed tegen botontkalking, maar vooral ook melkzuurbacteriën die goed zijn voor de darmflora. Deze melkzuurbacteriën remmen de groei van ongewenste bacteriën en schimmels, wat weer goed is voor de weerstand.
tofu (en andere sojaproducten)
In dit witte blokje zwemmen isoflavonen rond, een plantaardig oestrogeen dat de lichamelijke effecten van menselijk oestrogeen kan imiteren. Deze isoflavonen doen bovendien de bloeddruk dalen. Oestrogeen is overigens het hormoon dat flink afneemt tijdens de overgang wat tot allerlei lichamelijk geharrewar kan leiden. Lees hier meer over dit allesbepalende hormoon.
spinazie (en ander donker of oranje gekleurd groente/fruit)
Zit vol met bèta-caroteen wat zorgt voor een goede weerstand. Bèta-caroteen wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A: een krachtige antioxidant. Antioxidanten beschermen je cellen, wat veroudering weer tegengaat. Bovendien zit er in spinazie erg veel vitamine C, vitamine K (tegen botontkalking), calcium en ijzer.
tomaten
Naast vitamine C, zink, calcium en ijzer huist er in tomaten vooral het stofje lycopeen (ook in grote hoeveelheden te vinden in watermeloen). Lycopeen is een stofje dat de aanmaak van collageen stimuleert wat weer rimpels en huidveroudering tegengaat. Vooral tomaat in pureevorm schijnt goed te zijn. Maar, eerlijk is eerlijk, voor een goed resultaat moet je 10 eetlepels puree per dag consumeren.
groene thee
Dit toverdrankje schijnt rimpelvorming en huidveroudering tegen te gaan, is ontstekingsremmend, gaat de strijd aan met ouderdomsdiabetes, Parkinson, Alzheimer en hart-en vaatziekten. En… wonder boven wonder: groene thee stimuleert het metabolisme, waardoor je meer caloriën verbrandt.
bronnen: webmd.com, voedingscentrum.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl
Wat een wijsheid, nu komt het op onthouden aan,maar ja……Tijdrovend voor de opspoorder.