24
nov
2016
3

De overgang – een hormonenstorm

In het vorige stuk over het boek van Isa Hoes en Medina Schuurman kwam het al prominent naar voren: De Overgang. Het is duidelijk dat er het een en ander gebeurt met je lichaam in deze periode, maar wat gebeurt er nou precies?  Ik heb het allerbelangrijkste samengevat in een infographic.

Hormonen

Wat erg opvallend is, is dat je hormonen zo’n belangrijke rol spelen. Deze stofjes, waar je normaal waarschijnlijk nauwelijks besef van hebt, zijn allesbepalend voor het welzijn van lichaam en geest.

Oestrogeen en progesteron

Je kunt gerust zeggen dat er een hormonale storm in je lijf woedt rondom de menopauze (eigenlijk net als in de puberteit). De twee belangrijkste boosdoeners zijn oestrogeen en progesteron. Die nemen af en voordat de complete machinerie die jou als mens aanstuurt daarop ingesteld is, ben je wel even verder. Pas een aantal jaren na de laatste menstruatie gaat de storm liggen. Gelukkig is het niet zo dat iedereen deze hormonenfanfare in dezelfde hevigheid ervaart: de één moet zich weleens ziek melden terwijl de ander er nauwelijks last van heeft.

Feit is dat de rust terug gaat keren als je hormonen een nieuwe balans hebben gevonden en je verfrist uit de strijd komt.

bronnen: Gezondheidsplein, Overgangsklachten.org

2 Responses

  1. Pingback : Red Leaflet De hormonenhussel die overgang heet

  2. Pingback : Red Leaflet Eet je jong - 10 tips om gezond en mooi oud te worden

Leave a Reply