6
mrt
2017
2
rimpel

De Nieuwe Rimpel

Het is niks natuurlijk. Op de schaal van De Grote Dingen in de wereld. En De Grote Dingen in je leven. Maar qua kleinigheden is het toch echt wel een dingetje. Verwijzend naar de onomkeerbaarheid van alles en de zwaartekracht die pesterig aan je trekt. Opeens zat ‘ie daar, aan beide kanten nog wel!

Als een barst in een porseleinen kopje. De nieuwe rimpel.

Eerst kijk je wat ongelovig in de spiegel. Je pakt er nog een andere spiegel bij om de schade eens goed in je op te nemen. Trekt aan je huid om de rimpel weg te poetsen waarna als je loslaat –floep– die barst er onmiddellijk weer in schiet. Godsamme, denk je dan. Wie heeft mij die rotstreek geflikt? Zonder vooraf te waarschuwen eens even lekker met de ploeg een nieuwe niet te dichten voor veroorzaakt in dat zorgvuldig onderhouden tuintje?

Vroeger had ik erg last van puistjes, wat niet bepaald leuk was. Maar toen wist ik al wel: later als ik groot ben krijg ik door die vette huid waarschijnlijk minder snel rimpels. En dat klopte gelukkig. Ik word dit jaar vijftig, maar qua rimpels is de schade gelukkig zeer beperkt. Wel lijk ik een steeds breder gezicht te krijgen (waar ik niks van snap) en wordt de huid slapper, maar dat is een ander hoofdstuk.

Hoe weinig aanleg je ook hebt voor rimpels, vroeg of laat springen ze erin. En het lijkt wel alsof dat van de ene op de andere dag gebeurt. Bij mij gaat het om twee verse exemplaren ter weerszijden van de (onder-)kin, hoera. Als om deze te onderstrepen. Lachrimpels bij de ogen waren leuker geweest.

Is er een remedie tegen? Waarschijnlijk niet, een facelift of fillers uitgezonderd. Een speciale crème dan die bestaande rimpels wegpoetst? Als ik wanhopig genoeg ben, ga ik misschien wel ernaar op zoek. Ik heb bijvoorbeeld goede (maar ook slechte) dingen gelezen over vitamine A/tretinoïne.

Het meest zinnige wat er over het tegengaan van rimpels te lezen valt is het hebben van een gezonde levensstijl. Niet roken, matig drinken, gezond eten, sporten… het geijkte scala. En dat houdt ze uiteindelijk natuurlijk niet tegen: de vouwen in je gezicht. Maar de schade wordt er wel door beperkt. Bovendien schijnt een gezonde, frisse gloed meer voor je uiterlijk te doen dan een rimpelloos gelaat.

Wat nog het beste helpt is jezelf vanaf de afstand te bekijken waarop de meeste mensen jou zien: alles tussen de 10 meter en 40 centimeter. Dichterbij komen ze over het algemeen niet. En dan kijken ze nog met een vluchtige blik ook. Dat vlakt automatisch heel wat oneffenheden uit.

1 Response

  1. Anoniem

    Zolang je geen “Rodin”bent zie je alleen de contouren,klopt
    Duidelijk uitgewerkte grafiek, die duidelijk maakt wat het betekent om vrouw te zijn.

Leave a Reply