18
feb
2017
3

Beyoncé’s Lemonade

(Als je moeite hebt met het gepraat in bovenstaande clip, ga dan door naar 1:35 op de tijdlijn. Dat is het moment waarop het nummer Hold Up echt begint.)

Wat de top 30 betreft lig ik al jaren onder een muzikale steen. Bijna niets krijg ik mee van wat tegenwoordig in de hitlijsten hot and happening is.

Grammy-uitreikingen

Totdat daar de afgelopen week opeens de Grammy-uitreikingen waren en ik een huilende Adèle zag die duidelijk niet begreep waarom Beyoncé geen Grammy voor haar album Lemonade won. Voorafgaand aan die Grammy-uitreikingen kwamen er opeens allerlei deskundigen op tv voorbij die de nominaties van Beyoncé en Adèle en hun kansen bespraken. Ze prezen Beyoncé’s album Lemonade de hemel in.

Nu werd ik toch wel nieuwsgierig. Is Lemonade zó goed?

Bedrog en onderdrukking

Ja, Lemonade is prachtig. En aanstekelijk. Het is niet alleen muziek, maar een vervlechting van film, een verhaal en videokunst. Alle videoclips die bij de nummers horen vormen tezamen één film van 62 minuten. Beyoncé/Queen Bey is woedend, want ze wordt bedrogen door haar man, en dat sijpelt door de plaat heen. De woede geeft energie en gaat veel dieper dan een ordinaire scheldkanonnade. En passant neemt ze het op voor alle bedrogen en onderdrukte zwarte vrouwen.

Hold Up

In het ingehouden swingende nummer Hold Up stapt ze rond in een zwierige jurk van Roberto Cavalli die op je netvlies blijft plakken. Met een knuppel slaat ze er vrolijk op los, refererend aan het werk van een Zwitserse videokunstenares.

Klein minpuntje

Wat onbegrijpelijk vind ik die borsten die in veel clips van haar half-onbedekt door het beeld deinen. Waarom? Ze lijken bijna het resultaat van een veel te strak aangetrokken keurslijf, waardoor ze er aan de bovenkant uit floepen.

Maar verder: Lemonade, een prachtplaat. Het album (cd en dvd tezamen) is te koop voor €19,99.


Beluister hier wat fragmenten van de cd op Beyoncé’s officiële site.

En hier nog wat clips van de dvd:

Beyoncé – Sorry

Beyoncé – Formation

Leave a Reply